Lodewijk Willem IV (Louk) van Kooten werd op 22 mei 1946 geboren als zoon en enig kind van de Amsterdamse juwelier en kunstenaar Lody van Kooten (*1903/+1972) en de pianiste Appy Rühland (*1911/+1992). Hoewel zijn ouders geen beleidende antroposofen waren, is een antroposofische achtergrond duidelijk aanwezig.
Zo is hij van vaders kant familie van de schrijver Albert Verwey, de naaldkunstenares Margaretha Verwey, de kunstschilder Kees Verwey, de bankiers & uitgeversfamilie Mees, en de architect Hendrik Petrus Berlage, die allen een theosofisch/antroposofische achtergrond hebben gehad. Via zijn moeders o.a. met de familie Emmer, onder antroposofen bekend vanwege haar artsen en musici.
In dit ambachtelijke, creatieve en intellectuele milieu groeit hij op en het is nauwelijks verwonderlijk, dat hij al op zeer jeugdige leeftijd bij zijn vader in het huiseigen goudsmid en grafische atelier in de leer gaat.
Aan het einde van de jaren vijftig verblijft hij enkele zomers achtereen in Schoorl, waar hij op diens zomeradres door de kunstschilder Kees Verwey verder in de technieken van schilderen en aquarelleren wordt ingevoerd.
Ook in deze periode, gaat hij in de leer bij de kunstschilder en tevens oud leraar van zijn vader Lody, de inmiddels in Bergen (NH) woonachtige Jan Koeman. In Blaricum komt hij eveneens met verschillende kunstenaars in aanraking, allen oude bekenden van zijn vader, die gedurende bijna de gehele dertiger jaren secretaris-penningmeester is geweest van de z.g. Larense Schilderskring en in deze functie o.a. kunstexposities heeft georganiseerd in het bekende hotel Hamdorff.
Na een wat ziekelijke jeugd, waarin hij geplaagd wordt door een chronische bronchitis, en diverse long- en middenoorontstekingen, gaat hij als tiener naar het eiland Texel, waar zijn ouders een tweede huis bezitten en hij deze problemen snel te boven komt.
Hier bezoekt hij de HBS, die echter nauwelijks een echt succes wordt; hij blijkt meer geïnteresseerd in tekenen, schilderen en (architectonisch) ontwerpen. Na deze schoolperiode gaat hij bij zijn vader in het ouderlijke juweliersbedrijf, dat midden jaren zestig eveneens vanuit Amsterdam naar Texel was verhuisd, in de leer en sluit deze studie binnen 2 jaar zeer succesvol af.
In deze tijd ontwerpt hij o.a. zilverwerk en sieraden, maar ook andere zaken, zoals de feestverlichting voor Den Burg en de inrichting van diverse winkels, waaronder die voor het ouderlijke juweliersbedrijf en volgt een studie architectuur.
Na enkele jaren in het buitenland stage te hebben gelopen, deels bij bekende juweliershuizen, leert hij op een skivakantie in Oostenrijk zijn eerste vrouw kennen en treedt nog datzelfde jaar te Wenen in het huwelijk. Hieruit worden twee kinderen geboren, in 1972 een dochter en in 1975 een zoon. Het huwelijk strandt en wordt in 1984 ontbonden.
Na zijn scheiding besluit hij -het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan- definitief van kunst zijn beroep te maken en volgt hiertoe o.a. enkele jaren een aanvullende opleiding aan de academie voor beeldende kunst AKI te Enschede. Hier begeeft hij zich in de richtingen fotografie, grafische vormgeving, architectuur en illustratie.
Na nog enkele jaren aanvullende management en organisatieopleidingen op HBO niveau te hebben gevolgd, heeft hij zich in 1991 als zelfstandige grafisch en architectonisch vormgever en vrij beeldend kunstenaar onder de firmanaam TRIA-DEsign te Enschede gevestigd. Zijn oeuvre kenmerkt zich door een zeer breed patroon en omvat dientengevolge: exclusieve sieraden, architectonische en grafische ontwerpen, fotografie, illustratiewerk, schetsen, pentekeningen. Ook maakt hij glasobjecten met geïntegreerd fotowerk.
Daarnaast maakt hij sinds 2003 nadrukken van etsen van zijn vader Lody, o.a. voor de bekende Weense galerie en uitgeverij Wolfrum. Ook heeft hij hierover gepubliceerd. Zoals bijvoorbeeld in het Duitse vaktijdschrift Graphische Kunst, uitgegeven bij Curt Visel Verlag te Memmingen.
Tussen 1998 en 2004 woonde hij, samen met zijn nieuwe partner Maria Hofer, afwisselend te Wenen/Oostenrijk en Enschede/Nederland. Ook exposeerde hij regelmatig in beide landen met foto & schilderwerk, sieraden en kleine sculpturen.
Na haar pensionering eind 2003 en definitieve verhuizing naar Nederland, heeft hij per 1 februari 2004 een eigen atelier en galerie in Delden geopend, waar hij zijn complete oeuvre tentoonstelt.
Deze galerie ontwikkelde zich echter zodanig, dat het pand te klein werd en na bijna vier jaar naar een nieuwe locatie moest worden omgezien. Deze werd eind 2007 in het centrum van Enschede gevonden.
Inmiddels hebben Louk en Maria de galerie en het atelier opgegeven en werken nu nog slechts vanuit hun woning te Enschede.
Naast de etsen, sieraden, sculpturen, foto en schilderwerk weet hij ook deze technieken te combineren in de zogemaamde 3D schilderijen. Een kunst-categorie waarbij vele technieken te combineren zijn en waarbij ook een derde dimensie wordt toegevoegd.
Sinds 2010 maakt hij ook z.g. "scènerieën". Hierbij heeft hij als het ware de scènes uit zijn diorama's laten stappen en tot losse objecten gemetamorfoseerd.